UA

100 гектар за годину роботи - Українська розробка AeroDrone DR60 підкорює ринок аеродронів

Українська компанія AeroDrone розробила літак або точніше безпілотний дрон для обприскування полів, який витрачає пального в десятки разів менше за стандартний причіпний оприскувач. Звичайний причіпний оприскувач рухається по полю зі швидкістю 10-12 км за годину,  мова іде про причіпні оприскувачі по типу Лемкен, Амацоне, Берту які працює в парі з трактором 80-110 к.с та має середні витрати пального в межах 1-1,2 літрів на гектар.

Значний відсоток витрат пального іде на роботу самого трактору та перевезення робочої суміші яка складається з діючого препарату та води, при чому кількість води доволі значна. Інноваційний проект  AeroDrone DR-60 може проводити обприскування по ультрамалобємній технології яка зовсім не потребує води – тобто на поле  вноситься лишень робочий препарат у потрібній концентрації без використання води. Якщо дуже коротко узагальнити ультрамалообємне оприскування - форсунка звичайного оприскувача може виробляти краплю розміром 600-900 мікрон, крапля потрапляє на рослину і таким чином хімічний препарат починає свою дію.

При технології ультрамалообємного оприскування є можливість створювати краплю розмірами від 10 мікронів і таким чином забезпечувати норму внесення препарату від 0,3-1 літра на гектар, при краплі розміром 100-300 мікрон ми можемо вносити препарат з нормою внесення від 1 до 10 літрів на гектар. Ще один дуже важливий ефект від ультрамалообємного внесення препаратів це ефективність внесення, адже хмара з дуже дрібних крапель у більшій мірі попадають саме на рослини  які необхідно обробити, а не на землю як в класичному варіанті внесення засобів захисту рослин.

Робоча швидкість аеродрону буде становити близько 100 км за годину, а витрати пального при такій технології будуть не більше ніж пів склянки пального на гектар, що в десятки разів економніше від традиційного обробітку причіпним оприскувачем. Літак AeroDrone DR60 може залишатися в небі до 6 годин безперервної роботи та долати відстань до 600 кілометрів, корисна вантажопідємність пристрою 60 кг. Таким чином якщо при класичному обприскуванні ми отримуємо продуктивність в межах 30 гектарів за годину роботу, тоді як дрон AeroDrone DR-60 може забезпечити продуктивність 60-80 (а в деяких випадках 100) гектарів за аналогічну годину роботи. Відеопрезентація продукту AeroDrone DR60 за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=T_vIcV1wP_s

Важливою перевагою літального апарату AeroDrone DR60 є можливість проводити моніторинг фітосанітарного стану полів господарства. Для вирішення даної задачі на апараті встановили камеру компанії Taranis, отриманні знімки можливо аналізувати з допомогою програмного забезпечення та визначати ділянки поля які більшою або меншою мірою вражені хворобою, бур’янами чи шкідниками. Крім того існує ще програма  «Mission Possible», яка дозволяє формувати робоче завдання та маршрут для безпілотного апарату AeroDrone DR-60. Припустимо у вашому фермерському господарстві 300 гектарів під пшеницею, відповідні поля розміщені в трьох різних місцях. Аграрій проаналізувавши стан кожного поля можете задати послідовність обробки полів та норми внесення препаратів на кожному полі або певних ділянках поля. Таким чином наш літак отримує міні завдання на сьогоднішній день, які поля та в які послідовності обробляти. Як Ви самі розумієте також суттєво зменшуються витрати та час на підвезення води і формування робочого суміші.

Розробник проекту - Юрій Педерій, який свого часу працював в компанії Microsoft, але вирішив усе покинути та зайнятись своєю мрією – створенням безпілотного літального апарату. Проект AeroDrone стартував в 2015 році з маленьких літаків які більше нагадували повітряні лабораторії, робили знімки та проводили аналіз полів. На початку 2017 року був розроблений прототип продукту AeroDrone DR-60 з вантажопідємністю 60 кілограм. Далі почався довгий та тернистий період тестування та доопрацювання продукту.

Були створенні прототипи літаків  які  поставлялись Європейським та Американським фермерів для роботи в реальних умовах. Головним завданням було визначити можливості Aero Drone DR60 та ефективність використання в реальних умовах. В цьому році компанія AeroDrone вирішила взяти участь в конкурсі «Українського фонду стартапів», де отримала визнання та грант в розмірі 50 000 доларів.

Економічна доцільність проекту можлива при масовому виробництві аеродронів, отриманий грант планують використати якраз для запуску серійного виробництва, в компанії розраховують вийти на створення 4-6 літальних апаратів в місяць.

Продукт AeroDrone DR-60 має доволі широке коло для застосування – сільське господарство, картографія, лісове господарство, транспортний сектор та інші галузі. Тому проект AgroBlog  http://agroblog.com.ua/ щиро бажаємо подальших успіхів та перемог компанії АероДрон у розробці та просуванні свого унікального продукту.

facebook
viber
e-mail
copy

Коментарі (0)