UA

Історія успіху - Український кизиловий сад виявився найбільшим в Європі !!!

В Токмацькому районі Запорізької області є незвичне фермерське агропідприємство – найбільший кизиловий сад в Європі, площа саду не багато не мало 14 гектарів на якій висаджено більше 12 000 дерев. При вирощуванні кизилу господарство зовсім не використовує пестицидів та хімікатів адже продукція сертифікована по органічним стандартам Organic Standard.

Засновниками підприємства є Сергій Миколайович Ольшанський, відомий громадський діяч Запорізької області. Сергій Миколайович отримав технічну освіту по спеціальності технік-металург але 2013 році вирішив розпочати з нуля аграрний бізнес, забігаючи на перед хочемо сказати що доволі успішно. Спочатку фермерське господарство Сергій Миколайовича вирощувало тільки класичні культури – ячмінь, соняшник, пшеницю, горох але хотілось вирощувати щось ексклюзивне, незвичне та корисне. Вибір зупинили на кизилі адже як виявилось це досить цікава та корисна рослина (чемпіон світу по наявності вітаміну С) яка до того ж плодоносить близько 100 років. Сьогодні це сімейний бізнес який в майбутньому продовжать діти  та правнуки, принаймні на це дуже сподівається Сергій Миколайович Ольшанський.

Але не все було так просто як здається зі сторони, за першими саджанцями кизилу поїхали до Криму та Київському ботанічному саду. Для того, щоб закласти сад, треба було підібрати землю з відповідним грунтом. Сам кизил - культура в цьому плані невибаглива, йому подобається легкий дренованний грунт, а кам'янистість його не лякає. Ми знайшли гарну ділянку але, стало питання поливу. Клімат в Запорізькій області доволі посушливий, тому без штучного зрошення сад був приречений. Тому на ділянці під сад ми пробили свердловину та впровадили систему крапельного зрошення. В 2013 році ми посадили більше 10 000 дерев (сорти Семен, Елегант, Володимирський), але значна частина з них не прижилася, перший врожай які зібрали це було відро ягід.

Труднощі нас не зупинили, ми знали, що потрібне терпіння і праця біля цих кизилових дерев, тому продовжили працювати у саду. Нам дуже допомогла і зараз допомагає наш куратор саду  Світлана Володимирівна Клименко - агроном, селекціонер київського Національного ботанічного саду ім. Гришка НАН України, яку називають ще «мамою українського кизилу», її консультації та допомога були дуже корисними.В останні роки врожайність становить близько 3 -10 кг з дерева, загалом в цьому році ми зібрали більше 22 тон кизилу, хоча якби не квітневі морози вийшли б на 45-50 тон (в минулому році був показник 20 тон, в позаминулому 10 тон). Наші сади ще відносно молоді тому значні врожаї ще попереду адже дерево кизилу може давати до 100кг  корсиних ягід, зазначає Сергій Ольшанский.

Культура споживання кизилу в Україні не дуже поширена, тому крім задачі виростити гарний врожай перед нашим фермерським господарством стоїть задача «прищепити любовь» до споживання корисної ягоди. Професійно, в промислових масштабах, кизилом займається наше підприємство та ще одне господарство з Херсонської області, тому багато уваги ми приділяємо просуванню цього продукту, його популяризації. Можна сказати, що завдяки нашим зусиллям, за останні 6-7 років популярність кизилу та інтерес до нього серед споживачів суттєво збільшився.

Зараз у селі Нове Токмакського району росте більше 20 сортів кизилу, у саду працює уся родина тому і назвою власної торгової марки не довго думали – назвали її також тепло по сімейному «Famberry – сімейна ягода».Після збору кизилові ягоди відправляють на переробку – виготовляють джеми та напої за авторськими рецептами. 

Зібраний врожай зберігатимуть на своєму складі, який збудували два роки тому. Сад потребує постійного догляду – поливу, внесення добрив, обрізання дерев. Ми отримали сертифікат “Органік стандарт” – це означає, що уся наша продукція натуральна, вирощена і перероблена без домішок. Такий сертифікат цінується за кордоном – ми це чули на виставках у Парижі, Дубаї. Ми плануємо вийти на ринок Європи та інших країн, - говорить Єлизавета Ольшанська.

Кизил дуже корисний̆ при нестачі в організмі вітамінів Е, С, або при порушенні обміну речовин, крім вітамінів в кизилі багато й калію, заліза, магнію, фосфору. Ягода кизилу покращує зір, діє як тонізуючий засіб, покращує апетит. Нещодавно у родині Ольшанських почали виготовляти дропси – суміш йогурта з кизилом, яблочним пюре та медом. Також роблять соуси до м'яса, пастилу. Зараз займаються просуванням свої продукції на ринку.

Матеріал підготовлений проектом AgroBlog в рамках популяризації освітньої ініціативи проекту USAID «Схід економічних можливостей”. Кампанія покликана привернути увагу всієї України до потреб і можливостей Сходу.

Коментарі (0)